AUTOPILOODIGA NISSAN QASHQAI JÕUAB EUROOPAS TURULE 2017. AASTAL / AUTOSPIRIT / Uudised

AUTOPILOODIGA NISSAN QASHQAI JÕUAB EUROOPAS TURULE 2017. AASTAL

  • Esimene samm isesõitvate autode tehnoloogia kasutuselevõtus: värskenduskuuri läbinud Nissan Qashqai suudab sõita ühe sõiduraja piires iseseisvalt ja turvaliselt isegi tiheda liiklusega maanteel.
  • Tootmine Euroopas elavneb, sest autopiloodiga Qashqaid hakatakse 2017. aastal valmistama Sunderlandi tehases Ühendkuningriigis.
  • See märgib tähtsat verstaposti Nissani pingutustes tuua aastaks 2020 turule hulk autonoomse sõidutehnoloogiaga autosid.

Nissan teatas täna, et mitmete auhindadega pärjatud crossover Qashqai on esimene Euroopas pakutav Nissani auto, mis sõidab järgmisel aastal tootmisliinilt maha, varustatuna autopiloodiga.

 

Värskenduskuuri läbinud Qashqai, mida toodetakse Nissani tipptehases Sunderlandis Ühendkuningriigis ja mis on varustatud tehnoloogiaga Piloted Drive 1.0, suudab sõita ühe sõiduraja piires iseseisvalt ja turvaliselt isegi tiheda liiklusega maanteedel.

Tänu tuhandeid tunde kestnud katsetele ja arvukatele sensoritele on kindel, et süsteem suudab ümbritsevaid olusid õigesti hinnata.

See teadaanne märgib tähtsat sammu Nissani pühendumises oma eesmärgile – teha isesõitvate autode tehnoloogia kõigile kättesaadavaks. Ühtlasi sillutab see teed selle poole, et nutikate transpordilahenduste tulevikukäsitus – tehisintellektil põhinev kõikehõlmav lähenemine tulevikuautodele – saaks tõelisuseks. Nissan on andnud teada ka plaanist tuua aastaks 2020 turule hulk autonoomselt liikuvaid sõidukeid, sh autod, mis tulevad turvaliselt ja ilma juhi sekkumiseta toime nii ristmikel kui ka tihedas linnaliikluses.

Järgmise nelja aasta jooksul täiendab Nissan pidevalt uute autode autonoomse sõidu suutlikkust. Näiteks on plaanis töötada välja mitme sõiduraja valmidus, mis võimaldab autol reageerida teel tekkida võivatele ohuolukordadele ja vahetada maanteel sõiduradasid. Selle aastakümne lõpuks peaks Nissan tutvustama avalikkusele ka linnaliikluse valmidusega sõidukeid, mis suudavad linnas ilma juhi abita ristmikel liigelda.

Uue tehnoloogiaga varustatakse seeriatootmisesse jõudvad taskukohased peavooluautod ning esimene selline mudel koos Piloted Drive 1.0 tehnoloogiaga tuuakse Jaapanis turule sel aastal. 2016. aastal Euroopas reaalsetes teeoludes korraldatav tutvustusüritus tõestab, et Nissani autonoomne sõidutehnoloogia on kasutuselevõtuks küps.

Nissan Europe’i juhatuse esimees Paul Willcox ütles Genfi autonäitusel vastavasisulises sõnavõtus: „Kuna Nissan Qashqai on alati olnud turul suunanäitaja, siis on igati sobiv, et klientidel on juba 2017. aastal võimalik tutvuda tuleviku transpordilahendustega just nimelt meie crossover’i vahendusel, mis on pälvinud arvukalt auhindu.

„See on auto, mida inimesed armastavad. See on auto, mida inimesed usaldavad. See on auto, mis tegi populaarseks crossover’id ning nüüd liigub ta koos Nissaniga tuleviku suunas, et tuua 2017. aastast alates turule erinevaid autonoomse sõidutehnoloogiaga autosid. Veelkord, me räägime tehnoloogiast, mis tavaliselt kuulub tippmudelite klassi, et teha see kättesaadavaks miljonitele autojuhtidele.” 

Nissani jaoks esindab viimase põlvkonna Qashqai tõelist edulugu: 2015. aasta septembris sai sellest esimene Ühendkuningriigis valmistatud sõiduk, mille tootmismaht ületas poole miljoni piiri. Alates selle tootmise algusest 2014. aastal veereb rekordeid purustavas Nissani Sunderlandi tehases iga 62 sekundi järel tootmisliinilt maha üks teise põlvkonna Qashqai. 

„Autopilooditehnoloogia kasutuselevõtt on arenguhüpe, mitte läbimurre, sest selle komponendid olid juba olemas meie turvakilbi tehnoloogia näol,” lisas Willcox. „Auto liikumist kontrollib siiski juht ja seepärast soovime kõrvaldada sellega ajuti kaasneva üksluisuse, näiteks kui tuleb sõita tihedas liikluses, ja muuta rooli taga istumine taas nauditavaks.”